Gramona - Cava Celler Batlle Gran Reserva Brut 2007
search
add_circle

EAN: {{ chosen.eancode }}

Gerijpte Cava in de traditie van de grote Champagnes. Productie van 10.000 flessen. Wordt enkel gemaakt in topjaren!!! De naam komt van de stichters van het wijnhuis, de familie Batlle (laatste Batlle was een dame die een Gramona huwde).

Type

Corpinnat (Mousserende wijn)

Jaar

2013

Houdbaarheid

Ten minste 6 jaar na de oogst.

Wijnhuis

Gramona

Kwalificatie

Corpinnat

Regio

Sant Sadurni d'Anoia

Catalunya

Barcelona

Spanje

Alcoholgehalte

12 %

Druivenrassen

70% Xarel.lo, 30% Macabeu

Opvoeding

2e gisting op de fles met kurk, traditionele methode. Minimaal 9 jaar ‘sur lattes’. Dosage van 8 g/l.

Kleur, Neus & Smaak

Karaktervolle Cava met rijpe, volle aroma’s en de typische smaken en geuren van zijn langere rijping. Ondanks zijn complexiteit is hij fris, jong en levendig. Getoaste geuren en volrijpe fruitsmaken. Cava met allure. Mollig en vol van smaak. Na wat verluchten komt er een fijn terroirachtig jodiumaccent naar boven. Hier spreken we over het beste wat Cava kan bieden.

Combineren

Schaal- en schelpdieren

  • coquille
  • kreeft
  • langoustine
  • oesters

Bereidingen

  • gebakken
  • gepocheerd
  • gestoomd
  • koude bereiding

Serveertemperatuur & info over het schenken:

10°C in een breed fluitglas of wijnglas.

Awards

Robert Parker: 95/100

The Wine Advocate, R.Parker

De complexe 2007 Celler Batlle Gran Reserva Brut is een blend van 75% Xarello en 25% Macabeo met 3,2 gram suiker toegevoegd na zo'n tien jaar in fles met de droesem, gedurende welke tijd de aroma's een geweldige ontwikkeling zien en de bubbels zeer geïntegreerd raken bij de wijn. Celler Batlle heeft dezelfde coupe als de III Lustros en Enoteca, en was vroeger het enige merk met een langere veroudering, omdat ze dachten niet verder te kunnen dan tien jaar, totdat ze begonnen te experimenteren met nog langere tijd sur lie en bracht de eerste Enoteca uit. Dit is gewoon geweldig - een witte wijn zonder eikenhout en alleen bewaard bij de droesem. Het heeft een grote subtiliteit en elegantie, complexiteit (nootachtig, gistachtig, broodachtig), nuance en balans met een vleugje van de oude likeur d'expedition, die een bredere sensatie geeft in plaats van de verticaliteit van andere cuvées. De smaak onthulde een geweldige harmonie, een geweldige frisheid en kleine belletjes die zorgen voor een romige textuur en een lange, smakelijke afdronk met een vage bitterheid die het heel goed zou doen met voedsel. Dit moet een van de beste jaargangen van Celler Batlle zijn. In 2007 werden slechts 2.900 flessen geproduceerd.

Domein & Geschiedenis 

Omschrijving Gramona

“De absolute top in Cava.” Familiedomein gestart als pioniers in de bereiding van kwaliteitscava. De nadruk ligt hier vooral op zeer kwalitatief basismateriaal en een lange rijping sur latte. In de laatste generatie is men zich uitermate gaan interesseren in de biologische viticultuur & vinificatie. Gramona is ook de grondlegger van de oprichting van de DO Corpinnat waar de standaard voor het maken van de Spaanse bubbel uitermate hoog wordt gelegd.

Geschiedenis Gramona

Dit is een domein met een uitgebreide geschiedenis. Reeds in 1881 werd het domein gesticht in Sant Sadurni d’Anoia door Pau Batlle. Uit documenten blijkt echter dat ook voorheen, tot in 1816, sporen te vinden zijn van het maken van wijn en het bewerken van wijngaarden door Josep Batlle, de vader van de stichter. Door de miserie die de phylloxera met zich meebracht, besloot Pau Batlle om zelf cava te bottelen en te commercialiseren vanuit zijn huis in Sant Sadurní. Op korte tijd werd hij een van de belangrijkste négociants van de Penedès! Tegelijk was er de familie Gramona, actief als restauranthouders in Barcelona. Ze bezaten verschillende tavernes in het oude deel van de stad en bovendien was Josep Gramona ook voorzitter van de plaatselijke gilde van 'taberneros'. De familie bezat een buitenverblijf in Sant Sadurní d’Anoia waar zijn kelder alsmaar groter werd ...

De wegen van de twee families kruisten elkaar en Bartomeu Gramona (zoon van Josep) en Pilar Batlle (dochter van Pau) trouwden in 1913. Bartomeu volgde een opleiding oenologie en in 1921 werden de eerste cava’s gebotteld vanuit de ook vandaag nog gebruikte kelder in de Carrer Industria. Uit dit huwelijk zetten twee zonen de traditie van het familiebedrijf verder. Vandaag doen hun zonen (de 5e generatie), Jaume Gramona en Xavier Gramona, hetzelfde met meer succes dan ooit. Jaume is een van de bekendste oenologen van Spanje en doceert aan de faculteit oenologie van Tarragona. Hij is dé specialist van de bubbels en doet constant onderzoek naar nieuwe vinificatiemethodes en verbetering van de wijngaarden. Xavier is economist van opleiding en dirigeert het commerciële gedeelte. Gramona is immers ook verdeler in Catalunya van verschillende andere topwijnen uit Spanje. Het domein is intussen bekend voor de absolute top in cava. Jaar na jaar kapen ze de meest prestigieuze awards weg in Spanje en over de hele wereld voor hun zeer goede cava’s. Ze geloven, net zoals vroeger, in lange rijpingsperiodes 'sur lattes' en beheersen als geen ander de kunst van de dosage, met een aparte 'dosage-wijnkelder' en vele solera’s .

In 2001 werd er een nieuwe bodega in de heuvels net buiten Sant Sadurní gebouwd, een nieuwe Celler Batlle, waar de vinificatie en botteling plaatsvindt van al de wijnen. Enkel de élevage sur lattes gebeurt nog steeds in de eindeloze kelders van de Carrer Industria, daar waar alles begon in 1921. De voornaamste kwaliteitsfactor in deze kelder is heel eenvoudig: tijd.

Tot dusver hadden we het over Cava maar sinds 2019 mag Gramona zich de grondlegger noemen van de terroir-cava die op de markt komt als DO Corpinnat! Een sub regio binnen Penedès waar sinds oudsher kwalitetiscava werd gemaakt. Vandaag zijn de normen hier nog strenger voor de herkomst van de cépages alsook het productieproces.

Varieteiten

In totaal wordt er gewerkt met 15 verschillende druivensoorten, waarvan sommige experimenteel. Er is 40 ha wijngaard in eigen bezit.

Voor de cava worden de typische druivensoorten gebruikt (behalve Parellada) als Macabeu en vooral Xarel.lo, aangevuld met Chardonnay en Pinot Noir.

Voor de witte wijnen is er Chardonnay, Xarel.lo, Pinot Noir, Gewürztraminer, Riesling, Moscatel de Alejandría, Moscatel de Frontignan en Sauvignon Blanc. Met deze vijf laatste worden ook een aantal zoete wijnen gemaakt.

Voor de bewerking van de wijngaarden werd er een samenwerking aangegaan met Claude Bourguignon, om alle bodems op een natuurlijke manier te bewerken. Na een transitieperiode van enkele jaren worden de wijngaarden nu biodynamisch bewerkt en deze filosofie wordt doorgetrokken in de vinificatie.

Terroir

Alle wijngaarden liggen rond Sant Sadurní d’Anoia, in de vruchtbare vlakte van Alt Penedès. De bodems zijn hier hoofdzakelijk klei- en leemachtig. De hoger gelegen wijngaarden bevatten heel wat kalkdelen. Hier is de bodem armer en zijn de rendementen lager.

Het klimaat is mediterraan. De wijngaarden zijn ongeveer 35 km van de zee gelegen, waardoor ze in de namiddag genieten van de zeebries.

Vinificatie

Dit is het stokpaardje van Jaume Gramona. Tijd is het voornaamste wat nodig is om goede cava te maken, zodat de autolyse (oplossing van de gistcellen na de tweede gisting op fles) tot een mooi einde komt. Al hun cava’s hebben een minimale periode sur lattes van 36 à 48 maanden.

Voor hun topcava’s III Lustros en Celler Batlle is dit respectievelijk 5 jaar en minstens 8 jaar. Tijdens de periode sur lattes zijn al de cavaflessen afgesloten met een kurk, uniek in Spanje (normaal wordt dat gedaan met een kroonkurk).

De witte wijnen worden meestal gevinifieerd op inox cuves, behalve de Xarel.lo die zijn gisting en beperkte élevage van 2 maanden op Franse eiken vaten krijgt.

De zoete wijnen zijn een apart geval: Jaume Gramona was zeer geïnteresseerd in de Duitse Eiswein, maar heeft natuurlijk niet de klimatologische mogelijkheden om hetzelfde te doen aan de Middellandse Zee. De oplossing? Vi de Glass, of cryo-extractie, waarbij de druiven ingevroren worden en daarna geperst. Een technisch huzarenstukje, maar tot in de perfectie uitgevoerd door het team van Gramona. Jaume maakt ook nog een zoete wijn met botrytis (Gra a Gra) en een zoete cava met cryo-extractie, de Frisant de Gel.



Selecteer prijs: +50 €
Selecteer land: Spanje
Selecteer soort: Mousserende wijn
Selecteer volume: 75cl

Gramona - Cava Celler Batlle Gran Reserva Brut 2007

{{ chosen.list_price | formatEuro }} {{ chosen.sale_price | formatEuro }}*

Verkocht per 75cl | * Inclusief 21% BTW

Kies {{ variant_type_name }}:

arrow_drop_down
  • {{ error_message }}
arrow_drop_down
arrow_drop_down
Betaalwijze:

Verzending (Gratis vanaf {{ chosen_shippingoption.free_delivery | formatEuro }}):

Verzending

Gratis {{ chosen_shippingoption.price | formatEuro }}

Totaal:

{{ total | formatEuro }}

Gramona - Cava Celler Batlle Gran Reserva Brut 2007 is niet meer in voorraad

Prijs op aanvraag

Vul hier jouw e-mailadres in en ontvang een voorstel voor Gramona - Cava Celler Batlle Gran Reserva Brut 2007.

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x